Titols i resum a tot arreu
El proper 5 de novembre tindrà lloc la taula rodona Nous models de pobresa. Intervindran: Fina Rubio, presidenta de la Fundació de Dones SURT, Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3, del tercer Sector Social, i Esteve Renom,  economista i president de Càritas Sabadell. Moderarà Joan Saborido, economista i tresorer de Càritas Sabadell. En col·laboració amb l'Associació Amics de la UAB dins el cicle La Universitat Opina


 
L'Associació d'Amics de la UAB, en col·laboració amb la Fundació Bosch i Cardellach, organitza el dijous 5 de novembre la taula rodona 'Nous models de pobresa' amb la intervenció de Fina Rubio, presidenta de la Fundació de Dones SURT, Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3, del tercer Sector Social i Esteve Renom, economista i president de Càritas Sabadell. Moderarà Joan Saborido, economista i tresorer de Càritas Sabadell.
 
Els estats de benestar desenvolupats a Europa després de la Segona Guerra Mundial varen crear uns mecanismes de protecció social que semblaven haver convertit  la pobresa en una qüestió del passat. Malgrat que la pobresa i les desigualtats socials mai varen desaparèixer del tot, el predomini de la “societat de les classes mitjanes” va  fer possible que es considerés la pobresa com una qüestió marginal.

La crisi iniciada el 2007 ha fet canviar l'escenari. Per aquesta raó, el debat del que ara s'anomena ‘nova pobresa’ pretén posar de manifest el procés d'empobriment que aquesta crisi ha provocat al nostre país. El rostre més visible d'aquesta nova pobresa té a veure sens dubte en la destrucció de llocs de treball, tal com indiquen les dades de l'atur i la precarietat laboral. La pèrdua de l'habitatge ha agreujat  aquest procés d'empobriment, un fenomen especialment dur en les àrees urbanes.

Una crisi que, com sempre, afecta als col·lectius de població més dèbil, en aquest cas, les dones. Essent elles les que pateixen les conseqüències més greus de la crisi.


 

Intervindran


Fina Rubio, llicenciada en Antropologia social i cultural i màster de Dones, gènere i ciutadania. Sòcia fundadora de SURT i presidenta des de 2007, una associació de dones creada l'any 1993. També és presidenta de la xarxa de dones directives i professionals de l'Acció Social i membre de la Junta de la federació d'entitats catalanes d'acció social. 

Carme Trilla, economista. Ha assumit responsabilitats relacionades amb el sector de l'habitatge. Presideix la Fundació Hàbitat3, gestora d'habitatge de lloguer social promoguda per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. De 2204 a 2011 va ocupar càrrecs del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Va impulsar, entre d'altres, la Llei del dret a l'habitatge i el Pacte nacional per a l'habitatge. 
Col·labora amb Càritas Barcelona i amb el programa PAIDÓS de prevenció de la pobresa infantil cronificada; assessora el Servei de Mediació en l'habitatge per atendre famílies amb problemes. 
 
Esteve Renom Pulit, economista. Ha format part de diferents entitats culturals catalanes, com  a vicepresident de la Fundació Pere Tarrés, o president l’Acadèmia Catòlica. És membre de la Societat Catalana d’Economia i President de Càritas Sabadell.
A la Fundació Bosch i Cardellach és membre des de 1965. Va formar part de la Junta Directiva com a vocal de Ciències Econòmico-socials entre 1965-1971.  Va ser organitzador del Curset d’iniciació als estudis locals(1968) i va participar amb la sessió titulada 'Visió econòmica de Sabadell en el segle XX'. Aquest curs passat 2014-2015 va coordinar l’àmbit de Sanitat i serveis socials del projecte Sabadell a debat (+ info)



Acte organitzat en col·laboració amb Associació d'Amics de la UAB dins el cicle ‘La Universitat Opina’, uns debats que l’Associació organitza diverses vegades durant l’any sobre temes que preocupen la ciutadania amb la voluntat sempre d’oferir una plataforma de reflexió i d’enfortir el nexe d’unió entre la Universitat i la societat.
 





 

Comparteix

Activitats previstes