Fundació Bosch i Cardellach :: Notícies

Titular notícies
Dimecres 19 Setembre 2018
iSabadell publicava el passat dilluns 17 de setembre l'article d'opinió de Joan Brunet i Mauri, arrel de les Jornades sobre el Nomenclàtor dels passats dies 14 i 15 de setembre.

Dilluns 17 Setembre 2018
La Fundació participarà a la IV Trobada d'Entitats d'Estudis del Vallès, prevista pel proper 20 d’octubre a Castellar del Vallès. En aquesta edició, la temàtica serà el patrimoni cultural immaterial al Vallès.

Dimarts 28 Agost 2018
Si Jaume Vicens Vives ha estat la pedra basilar de la historiografia catalana del segle XX, les espatlles del gegant sobre el qual s’ha construït  tot el que ha vingut després, Josep Fontana Lázaro ha estat la màxima expressió de l’edifici aixecat sobre aquells fonaments. Fontana, a més de ser deixeble de Vicens, ha compartit amb el mestre altres facetes que potser caldria remarcar: l’interès per diferents períodes històrics; la passió per una història total amb un biaix notable per la història econòmica; la importància concedida a la síntesi i a la divulgació d’alt nivell, inclosa la docència universitària i la de l’ensenyament secundari; la reflexió sobre el mateix ofici d’historiador; i últim, però no menys important, el compromís amb el país. Amb una vida afortunadament molt més prolongada que la del mestre, Fontana ha pogut desenvolupar una obra immensa –sense ometre  la direcció de recerques– sense parió en la historiografia catalana, espanyola i qui sap si europea. Una obra que s’ha fonamentat en una inesgotable –fins al malaurat dia d’avui– capacitat de treball, en una curiositat sense límits que es derivava en una erudició inabastable, i en una intel·ligència preclara. Aquest llegat ens acompanyarà sempre. Són molts els universitaris sabadellencs que han estat afortunats amb el seu mestratge directe, principalment quan va estar a la Universitat Autònoma de Barcelona; altres, l’han gaudit com a director de tesi i de recerques; i, uns pocs, han arribat a poder tractar-lo des d’un àmbit professional de col·lega i company de treball. Sempre generós, va venir en diverses ocasions a la nostra ciutat com a conferenciant, i ens deixà un pròleg magnífic, per  l’alt contingut reflexiu, al llibre, coeditat per la Fundació Bosch i Cardellach i per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Sabadell. Indústria i ciutat, 1800-1980. La seva obra i la seva incommensurable humanitat estaran sempre en nosaltres.
 
Fundació Bosch i Cardellach           

Dilluns 9 Juliol 2018
Presentat públicament el cicle d'activitats "Sabadell i la Gran Guerra" aquest passat dijous 5 de juliol saló del Teatre Principal, en un acte que va cloure amb la presentació del llibre Sub lege pugnamus. De la Gran Guerra a les grans dades, de Pompeu Casanovas. 

Dilluns 25 Juny 2018
El guanyador del primer premi de la 17ena edició del Premi Montserrat Miró i Marimon als treballs de recerca de batxillerat ha estat Oriol Visa pel treball: Sensors intel·ligents basats en polímers. Disseny d’una cadira intel·ligent, de l'Escola Pia de Sabadell. 
 

Feed RSS de notícies

Comparteix