Fundació Bosch i Cardellach :: Notícies

Titular notícies
Dijous 8 Novembre 2018
El passat dimecres 7 de novembre va tenir lloc l'acte oficial d'inauguració del curs 2018-2019 de la Fundació Bosch i Cardellach. El Director, Sr. Ramon Ten, informà del canvi de seu de la Fundació així com dels propers actes i activitats més destacades. Aprofità per donar de nou la benvinguda als nous membres que s'incorporen aquest curs. L'acte, comptà amb la ponència La luz de ALBA al servicio de la sociedad, a càrrec de la Dra. Caterina Biscari, Directora del Sincrotró ALBA.
Al finalitzar l'acte, els assistents van poder gaudir d'un brindis. 
Dilluns 29 Octubre 2018
El passat dimecres 17 d'octubre va tenir lloc la conferència inaugural del Curs d'Història del Vallès: De l'Edat Mitjana a la Moderna, al Palau Abacial del monestir de Sant Cugat.

Dijous 25 Octubre 2018
Us oferim el vídeo de resum de la IV Trobada d'Entitats d'Estudi del Vallès del passat dissabte 20 d'octubre que se celebrà a Castellar del Vallès. 

Dimecres 24 Octubre 2018
Ja a la venda la publicació La Guerra Civil a Sabadell 1936-1939, el segonllibre d’una sèrie de cinc, en els que s'analitza el decurs de la Guerra Civil espanyola a Sabadell i el paper que van tenir els sabadellencs en aquest conflicte. El conjunt d’aquesta obra és resultat de la culminació del pacient treball de cerca de l’historiador i membre de la Fundació Esteve Deu Baigual.


 

Dimecres 26 Setembre 2018
Davant la moció que els grups municipals d’ERC, La Crida per Sabadell, CiU i els regidors Monge i Bosch per canviar el nom de l’actual plaça d’Antoni Llonch per la de l’U d’octubre, han presentat per ser debatuda en el ple de dijous dia 27 de setembre, la Fundació Bosch i Cardellach vol recordar i reiterar el contingut de la nota emesa el 23 de maig de 2017 en la que, d’entre d’altres qüestions, s’assenyalava que “prèviament a qualsevol actuació de modificació del nomenclàtor de carrers, places, espais i equipaments municipals, calia establir uns criteris que no poden menystenir les persones, esdeveniments o d’altres circumstàncies que relacionen la història local amb el context polític, econòmic i social de cada moment” i que calia que “enriquís l’aplicabilitat de la Llei de la Memòria Històrica del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya amb els matisos i circumstàncies del nostre passat”.

D’altra banda, la Fundació Bosch i Cardellach manifesta la seva preocupació pel fet que aquesta moció es presenti al ple quinze dies després de la celebració de les Jornades sobre el Nomenclàtor en el decurs de les quals va quedar clar que el camí a recórrer abans d’introduir qualsevol modificació per substitució al nomenclàtor hauria de ser amb criteris clars i mai conseqüència d’urgències polítiques del moment.

En les esmentades Jornades, Salvador Cardús assegurava que “excepte en casos infames, són millors les reinterpretacions contextualitzades que no pas la retirada d’un nom del nomenclàtor” i afegia que “no és bo fer una revisió a base d’ocultar o ignorar la realitat o fer ajustaments de comptes ideològics”. Així mateix, Vicenç Villatoro posava l’accent en què en el debat lògic sobre si retirar un nom o no del nomenclàtor, allò que és més important “és el que es posa a sota de cada nom”.

La Fundació Bosch i Cardellach no s’oposa a la proposta d’introduir nous noms de fets i circumstàncies que a criteri del ple siguin susceptibles de ser incorporats al nomenclàtor. En tot cas, la Fundació no comparteix que aquestes incorporacions es facin sense establir prèviament uns criteris clars d’actuació i modificació del nomenclàtor, i per contra es treguin noms de persones que formen part de la història local, com el cas d’Antoni Llonch i Gambús ciutadà.

Podríem acceptar que un dels criteris del nomenclàtor sabadellenc fos l’eliminació dels noms dels alcaldes franquistes, però no s’ha establert ni aquest ni cap altre criteri. En tot cas, de l’article 15 de la esmentada llei no se’n desprèn l’obligació d’aquesta eliminació, motiu de més per haver elaborat prèviament aquestes directrius.
Sí a la Llei de Memòria Històrica, però sí també a la memòria local després de decisions calibrades.
 
 
Ramon Ten Carné
Director de la Fundació Bosch i Cardellach

Feed RSS de notícies

Comparteix