Titular notícies

Nova publicació: L’economia de guerra a Sabadell, 1936-1939

Dimecres 15 Abril 2020

Ja a la venda la publicació L’economia de guerra a Sabadell, 1936-1939, el tercer llibre d’una sèrie de cinc, en els que s'analitza el decurs de la Guerra Civil espanyola a Sabadell i el paper que van tenir els sabadellencs en aquest conflicte. El conjunt d’aquesta obra és resultat de la culminació del pacient treball de cerca de l’historiador i membre de la Fundació Esteve Deu Baigual.

Aquest llibre és el tercer d’una sèrie en la qual s'analitza el decurs de la Guerra Civil espanyola a Sabadell i el paper que van tenir els sabadellencs en aquest conflicte. Aquesta ciutat, per les seves dimensions, pot ser un bon laboratori de proves per analitzar aquesta etapa a partir de comportaments personals, més enllà de les actuacions de partits polítics i sindicals i d’institucions governamentals, i servir de model per a altres estudis aplicats a altres ciutats mitjanes de la Catalunya industrial.

L'anàlisi «micro» permet intentar superar algunes visions, amb un biaix excessivament ideològic, d’alguns dels nombrosos treballs que s’han publicat sobre el tema. En un context de guerra civil, amb el que comporta d’alteració del normal funcionament de les societats implicades, s’intenta fer un estudi d’aquest període convuls amb el màxim rigor possible i amb un esperit crític, tot indicant encerts i errors en els comportaments de dirigents i dirigits i procurant explicar-ne les causes.

Aquest tercer volum se centra en les transformacions estructurals de l'economia sabadellenca en aquests anys, en l'evolució de l'activitat productiva i en les conseqüències derivades d'un context de guerra. S'hi tracten els canvis experimentats en la gestió de les empreses locals de diversos sectors i les diferents modalitats que van adoptar. Es posa èmfasi en l'anàlisi de les causes de la irregularitat en l'activitat productiva, amb una clara tendència a la baixa. També s'hi analitzen els problemes generats en l'àmbit de la demanda, amb la pèrdua de mercats i la substitució de productes tradicionals per noves comandes per a satisfer les necessitats de l'exèrcit popular. Així mateix, s'hi estudien els problemes de manca de recursos que va patir la hisenda municipal en un context de conflicte intern per a la consecució de recursos entre les diferents administracions: local, autonòmica i central. 

La publicació forma part de la col·lecció Biblioteca Abat Oliba de Publicacions de l’Abadia de Montserrat en coedició amb la UAB, la Fundació Bosch i Cardellach, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i l’Institut Ramon Muntaner i el suport institucional del Memorial Democràtic.
 
Recordem que hi ha disponible l’opció de subscripció al conjunt de l’obra, la qual permet adquirir per una quota anual de 30€ durant 4 anys, els 5 volums. Això significa obtenir un descompte de 5€ amb l’adquisició de tots els volums. Per subscriure't, només cal que ens retornis aquesta butlleta degudament complimentada al correu electrònic secretaria@fbc.cat. 

Indicacions davant la situació de crisi sanitària: Es pot fer igualment la subscripció i/o reserva de qualssevol dels 3 primers volums per correu electrònic i per telèfon. La recollida del llibre s’efectuarà un cop la situació s’hagi normalitzat. Per qualsevol consulta no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.Publicació editada amb la col·laboració de:


Últimes Notícies