Titols i resum a tot arreu

Estem voltats de lectors
Club de lectura a la Fundació Bosch i Cardellach


Aquest curs 2022-2023 la Fundació Bosch i Cardellach, mitjançant la Secció d’Arts i Lletres, inaugura un Club de Lectura amb la intenció de fomentar algunes de les obres més representatives de la literatura catalana contemporània, pel que fa a la poesia, la narrativa i el teatre. La intenció bàsica és facilitar el gust de llegir de manera atenta i comprensiva; i, alhora, fer lectors entusiastes de les creacions literàries més destacades. Com a club de lectura tindrem sempre un coordinador que ens ajudi tant a entrar a fons en l’obra llegida, com a compartir-ne les diverses interpretacions personals. Ens centrarem el primer trimestre en la poesia; el segon, en la narrativa; i el tercer, en el teatre. Veure programa.


PROGRAMA POESIA

-Dijous 27 d'octubre a les 7 de la tarda
      Salvador Espriu: Cementiri de Sinera (1946).

-Dijous 24 de novembre a les 7 de la tarda
      Maria-Mercè Marçal: Cau de llunes (1977).

-Dijous 15 de desembre a les 7 de la tarda
      Antoni Clapés: Riu brogent (2021). Amb la presència de l'autor.

Sessions dedicades a la poesia que seran coordinades per Jaume Aulet, professor de literatura catalana de la UAB i membre del Col·lectiu Pere Quart. Del que es tracta és que els participants llegeixin un llibre i, entre tots (i amb l’ajut de la persona que coordina), puguem aprofundir la nostra lectura. De ben segur que així aconseguirem treure una mica de suc i gaudir de la poesia, un gènere que ens és molt proper i que sovint, en canvi, ens sembla complex, difícil i allunyat de nosaltres. Ja veureu com no és així.

Informació imporant:
Cal inscripció prèvia a les sessions, telefonant al 93.725.85.64 o bé enviant un correu electrònic a secretaria@fbc.cat. Club de lectura gratuït per als membres de la Fundació Bosch i Cardellach i per als estudiants menors de 30 anys. El preu serà de 5€ per sessió per als no membres. L'horari de cada sessió serà de les 19 a les 20:30h i es realitzaran a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1).


“La lectura és la descoberta personal d’un món que se’ns posa a l’abast per voluntat expressa de l’escriptor. La lectura d’una obra literària és el viatge pel món proposat per l’escriptor i, sobretot, per l’estil i la llengua que ens són oferts. El lector, amb l’acte de la lectura, completa el text i en fa una interpretació sempre personal, intransferible i distinta de la d’altres lectors, de la mateixa manera que el públic d’un concert sent i rep la música a partir de la seva vivència personal.”

(Jaume Cabré, La matèria de l’esperit) 

Data: 24/11/2022
Hora: 19 : 00
Duració: 3 Setmanes 3 Dies 
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Detalls: Llegir més...
Benvolgudes i benvolguts,
Aquest any, el curs d’història del Vallès porta com a títol:  “L’evolució del Transport en el Vallès. (s. XIX i XX)". En tractar-se d’aquest tema, l’hem estat treballant entre dues seccions, la secció d’Història i la secció de Territori. Hem preparat el curs de forma que es faci un recorregut pel passat, pel present i també com es veu el futur, centrant-se cada sessió en un tema diferent: començarem pels antics camins, continuarem per les carreteres i autopistes, el tren a vapor, el tren elèctric, l’aeròdrom i també conversarem amb els representants de dues de les empreses més importants de transport avui. Us convidem a participar-hi. Us adjuntem el programa. veure programa

El curs es farà els dimecres a les 19h a la seu de la Fundació. Començarà el dimecres dia 19 d’octubre i acabarà el dimecres 30 de novembre.

Com ja es habitual, per aquells membres de la Fundació que vulguin assistir a les  7 sessions, el preu serà de 21€. Si es vol assistir a determinades sessions, cadascuna costarà 3€.  

Per aquelles persones, que no essent membres de la Fundació, vulguin assistir al curs sencer, el preu és de 35€. En el cas que només es vulgui assistir a determinades sessions, el preu és de 5€ per sessió.  

Per a més informació  trucar al  93 725 85 64 o secretaria@fbc.cat .

Esteve Canyameres Ramoneda, secció d’Història
Cesc Camps Palou, secció de Territori


 
Data: 30/11/2022
Hora: 19 : 00
Detalls: Llegir més...

CINEMA  A  LA  FUNDACIÓ
Una mirada social aquí i arreu
 
La Fundació Bosch i Cardellach, amb la col·laboració dels Cinemes Imperial, inicia, aquest novembre, uns petits cicles trimestrals –d’entre 4 i 6 sessions-, que pretenen establir un diàleg entre el cinema i l’enorme diversitat del món que ens envolta: les diferències socials, la història de què ens nodrim, la ciència, la literatura, l’art, l’esport...No volem que el cinema sigui el mitjà de què ens servim per explicar aquests esdeveniments, sinó analitzar com s’hi enfronta i com ens en dona una nova visió. Els cicles es faran habitualment als mesos de novembre, febrer i maig. 

Veure programa

Recordem que les dues últimes sessions són:

-Dimecres dia 23 de novembre, a les 19:30h a l'Espai Cultura: Ladri di biciclette (1948, Ladrón de bicicletas) de Vittorio De Sica.

-Dimecres dia 30 de novembre, a les 19:30h al Cinemes Imperial: Bacheha-Ye aseman (1997, Los niños del cielo) de Majid Majidi.

Informació important: els recordem que aquests visionats són gratuïts pels membres de la Fundació Bosch i Cardellach així com pels menors de 30 anys. Preu entrada pel públic general: 5€ per sessió.
 

Data: 30/11/2022
Hora: 19 : 30
Localització: Espai cultura i cines imperial
Dijous 1 de desembre a les 18:30h visitarem l’estudi de l’artista sabadellenca Assumpció Oristrell (Sabadell, 1956).
Punt de trobada: carrer Garcilaso, 111-113, local 2 (davant de l’olivera).
Veure pàgina web d'Assumpció Oristrell
 
Congregades juntament amb totes les sorres de Jordània i Síria, unides a un vell estol de documents perses arraulits en el redós d’una antiga finestra, les lletres amazigues s’uneixen amb els records dels talussos amarronats del Ripoll. Entrar al taller de l’Assumpció és, sens dubte, una capbussada en les cultures entre pàgines i pàgines de llibretes, gravats i teles.
Patxi Ocio Casamartina
 
La secció d’Arts i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach té interès en anar potenciant la seva part dedicada a l’art. És per aquest motiu que durant els pròxims mesos es continuarà amb les visites guiades a exposicions (com es va fer amb els artistes Oriol Vilapuig, al MNAC, i Isidre Manils, a la Fundació Vilacasas). A més, volem apropar-nos als seus estudis i centres de creació que, sovint, són de difícil accés.

Data: 01/12/2022
Hora: 18 : 30
La secció de Ciència i Tecnologia us convida el proper dijous 1 de desembre, al cinema Imperial, al passi de la pel·lícula Little Joe (2019) i al col·loqui amb Josep Santaló, catedràtic de Biologia Cel·lular a la Facultat de la UAB.

Horari:
20h: pel·lícula i, seguidament, col·loqui
22:30h: segon passo de la pel·lícula

Acte organitzat conjuntament al Cineclub Sabadell.

Informació pràctica: entrada lliure per als membres de la Fundació. Demaneu la vostra entrada a secretaria: secretaria@fbc.cat 
Lloc: Cinema Imperial

Data: 01/12/2022
Hora: 20 : 00

Territori(s) Compartit(s) 

Pròleg. Diàleg. Catàlisi.


Un espai d’exposició, reflexió i accelerador de projectes vinculats al territori organitzat per la secció de Territori i Espai urbà. 

Sessions:

17 de novembre a les 18:30h a la seu de la Fundació:
Cap als jardins dels terrenys de l'aigua. Carme Carcaño, Doctora en Urbanisme i tècnica urbanista de l’INCASÒL.

1 de desembre a les 18:30h a la seu de la Fundació: 
La transformació de la trama urbana i el rodal sabadellenc a través de la fotografia.
David González, Doctor en Història de l’Art i arxiver a l’Arxiu Històric de Sabadell.

22 de desembre a les 18:30h a la seu de la Fundació: 
Sostenibilitat energètica. Repercussió de l’habitabilitat en el territori. Anna Pagès i Mariana Palumbo, Doctores Arquitectes i docents en el Màster universitari en Intervenció Sostenible en el Medi Construït. MISMeC. ETSAV. UPC.
 

Aquest espai inclou:

Pròleg introductori al voltant d’un projecte vinculat al territori. La sessió començarà amb una exposició per part de la(les) persona(es) convidada(es). L’objectiu és presentar els elements principals d’una recerca, un escrit, una obra, un projecte destacant sobretot el punt de vista, la mirada, de l’autor; no es tracta tant de presentar el resultat final com de compartir la metodologia de treball i els aprenentatges adquirits. Aquesta intervenció mirarà d'interpel·lar els participants amb preguntes obertes per al diàleg. Diàleg entre les persones assistents. Catàlisi mitjançant una dinàmica que provoqui reaccions i inquietuds. S’obrirà un diàleg amb l’objectiu que les intervencions inicials interpel·lin als ponents però que progressivament evolucioni cap a una conversa oberta entre tots els assistents. El diàleg té l'objectiu de compartir coneixements, aportar visions pròpies i experiències complementàries al tema exposat al pròleg. Les reflexions cerquen generar nous enfocaments i accelerar projectes compartits.

Cal inscripció prèvia a secretaria@fbc.cat 
Veure programa

Data: 22/12/2022
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach