Titular notícies

Carregat de romanços! Exposició

Dimarts 30 Juliol 2013

L'exposició Carregat de romanços! Plecs de fil i canya del llegat Pau Vila de la Fundació es podrà visitar fins el 7 de novembre. Entrada gratuïta.

 


Estar carregat de romanços: pensar en coses de poca importància, ser home poc seriós, tenir moltes manies, romancejar....

 Pau Vila i la Fundació

El 25 d’abril de 1964 Pau Vila Dinarés (Sabadell, 29 de juny de 1881) rebia oficialment el nomenament de Membre Honorari de la Fundació. Aquell dia va oferir als membres assistents a la sessió plenària, una excel·lent ponència sota el títol “Ocis d’un geògraf. Originalitat de la imatgeria popular catalana”. Amb aquesta seva intervenció (que va ser publicada l’any 1934 al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya) Pau Vila  recordava als assistents que, en la seva llarga vida, a més de pedagog i geògraf de reconegut prestigi, també havia dedicat temps a estudiar la cultura popular del país. I des del seu nomenament com a membre, Pau Vila va participar activament en els actes de Fundació i va oferir diverses ponències.

Quinze anys més tard, també un més d’abril pels voltants de Sant Jordi, es signava oficialment el document de donació en que Pau Vila cedia en vida tota la seva col·lecció d’imatgeria popular a la Fundació Bosch i Cardellach. Aquell mateix dia s’obria al públic  una mostra d’aquesta col·lecció a la Sala d’exposicions de l’Obra Cultural de Caixa Sabadell.
Des del moment de la donació els membres de l’entitat Joan Farell, Pere Valls i Joan Alsina, ajudats per Ma. Rosa Manau, llavors responsable de l’arxiu i biblioteca, van fer-ne recompte i van inventariar tot el llegat. I des de llavors, la Fundació guarda aquesta col·lecció com un tresor preuat.

Més informació sobre l'inventari.Estructura de la mostra
L’exposició es divideix en quatre parts:
  • Parada de plecs
On es reprodueix una parada de venda de plecs amb fil i canyes, i es presenten documents de tipologies diverses: auques, romanços, retallables, fulls de ventall, soldats...
  • Presentació
On, amb fotografies i un text, es presenta tant el contingut de l’exposició com la figura de Pau Vila vinculada a la Fundació Bosch i Cardellach.
  • Com un Youtube de fa segles
On mitjançant un criteri cronològic que comença al s. XVIII i arriba fins començaments del XX, s’ordenen els romanços entorn 6 temes: cançons, clàssics, crims, política, fantasia i precs. Un text explicatiu de cada grup s’acompanya d’una imatge d’alguns romanços.
  • Inventari
On trobarem un quadre-inventari amb les definicions de cada tipologia documental que es pot trobar en la col·lecció Pau Vila, així com una imatge il•lustrativa, i es complementa amb altres materials (originals exposats, matrius xilogràfiques) i imatges que arrodoneixen la mostra.


 L’exposició ha estat dissenyada per Marian Marín Gelabert amb la col·laboració de Josep Ache.
La inauguració tindrà lloc el dilluns 22 d’abril a 2/4 de 8 de la tarda. I dia 23, Dia de Sant Jordi, serà jornada de portes obertes a la Fundació per visitar l’exposició.
La mostra és oberta al públic i gratuïta i podrà visitar-se fins a l’octubre, en horari de dilluns a dijous de 17.30 a 20.30h i divendres d’11 a 13.30h. Juliol només matins d'11 a 13.30h i agost tancat.

 
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 


Més informació
Biografia de Pau Vila

Últimes Notícies