Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Arts i Lletres us convida a la presentació del llibre:

La casa Yoshijima

A càrrec de Pep Melo, autor. Presenta Benet Ferrer, artista.


Aquest edifici en si és cultura; Yoshijima pot enorgullir-se de ser un lloc de creació de cultura. En aquells temps, igual que ara, no hi havia cap objecte de valor exposat en el seu interior, tan sols unes quantes coses col·locades on havien d’estar, com, per exemple, un kakejiku amb flors al racó sagrat de la casa i una tetera de ferro fumejant sobre el fogó enfonsat en el terra. La majoria de la gent marxava disgustada, queixant-se de que allà no hi havia res per veure; inclús avui són pocs els que entenen que aquesta casa no necessita res més. Va ser l’edifici en si, i no el que s’hi exposava en ell, el que va impressionar a un colós de l’arquitectura en l’àmbit mundial. Això era una residència, no hi havia cap necessitat de transformar-la en un museu on exhibir-hi una col·lecció de tresors. Què va commoure a Charles Moore (1925-1993)? Ell mai ens ho va revelar, però no hi ha cap dubte de que, en el fons del seu cor, va descobrir en Yoshijima un valor dels que transcendeixen èpoques i que van més enllà de la ideologia modernista. Tal i com sol dir Yukio Futagawa (1932-2013), aquesta casa és un dels clàssics, a l’altura del Partenó de Grècia.
 
 

Teiji Itoh, Director de la universitat de Kogakuin

 

Aquesta obra és un recorregut minuciós, en un llibre de gran format, de la casa Yoshijima (1907), a la ciutat de Takayama, prefectura de Gifu, al Japó. A través de 268 pàgines, 387 fotografies a color i 31 plànols, que contenen plantes, alçats, seccions i perspectives, ens permeten comprendre i admirar, en tota la seva magnitud, aquest edifici. (veure cartell)


L'acte anirà precedit per una degustació de sake elaborat a la prefectura de Gifu, on es troba la casa Yoshijima, per part de Paco Querol, del restaurant 9 de la borriana. Es dóna la coincidència que l'edifici que presentarem també fou, durant un temps, un obrador de sake. 


 
Dia: dijous 16 de maig
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 16/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la conferència:


Dret i Memòria Democràtica
Evolució i estat d’un binomi antic

 

A càrrec d’Alfons Aragoneses, director general de Memòria Democràtica. Presenta Isidre Carner, coordinador de la Secció d’Història i Arqueologia.

 
Parlar de memòria democràtica significa parlar de drets humans. La memòria té una dimensió historiogràfica i narrativa però també jurídica. Per aquesta raó recentment el dret (català, espanyol i europeu) cada cop conté més referències al passat recent. (veure cartell)

Dia: dimecres 15 de maig
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 15/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la conferència:

 

Josep Puig i Cadafalch i els orígens d’una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923)

A càrrec de Manuel Manonelles, professor de Relacions Internacionals de la URL- Blanquerna. Presenta Isidre Carner, coordinador de la Secció d’Història i Arqueologia.

 
El reconegut arquitecte Josep Puig i Cadafalch fou també un reputat arqueòleg, historiador de l'art i urbanista. Però fou també un destacat polític, regidor de l'Ajuntament de Barcelona i sobretot segon president de la Mancomunitat del 1917 al 1923, des d'on desenvolupà una important tasca de projecció internacional de Catalunya fins ara desconeguda. Un política pionera que desenvolupà també en altres moments i facetes de la seva vida. (veure cartell)

Dia: dimarts 7 de maig
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 07/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre:


Un cor furtiu. Vida de Josep Pla

 

A càrrec de Xavier Pla, autor i professor de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat de Girona, on dirigeix la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme. Presenta Anton Carbonell, coordinador de la Secció d'Arts i Lletres 

Josep Pla no va ser únicament el més gran prosista català modern; també va ser, de vegades sense voler i de vegades provocant-ho, l’escriptor més polèmic. La seva llegenda ha estat sempre envoltada d’unes ombres que ningú, fins ara, no ha estat capaç de dissipar. L’esperadíssima biografia de Xavier Pla per fi ho aconsegueix. L’examen d’una quantitat ingent de documents i testimonis, molts d’ells inèdits, permet aclarir els aspectes més obscurs de la vida de Pla i donar-ne a conèixer episodis completament ignorats o tot just entrevistos.

Resseguint un per un, i de cap a cap, molts dels fils que es trenen en la llarga vida de Pla, Un cor furtiu ens presenta vívidament, en tota la seva complexitat, el jove que des de ben aviat no sabia entendre la vida sense una ploma als dits, el reporter internacional que als anys vint va irrompre com a escriptor amb un èxit inusitat, el periodista polític que es va posar al servei de la Lliga, el militant antirepublicà que va ser obertament profranquista fins al final de la Guerra Civil, l’home desenganyat que a l’inici de la llarga postguerra es va instal·lar al seu país petit i va fer més que ningú per recuperar la massa de lectors en català, l’autor que va bregar dècades i dècades per culminar la seva obra completa, i també el vell sorneguer i una mica repatani que no amagava del tot les seves fantasies persistents.

Un cor furtiu és el millor retrat imaginable de Pla: el més complet i el més incisiu, el més minuciós i el més fascinant. Hi sentim la seva veu, però també les dels seus pares i germans, les d’Adi i Aurora i les altres dones que el van estimar, les dels amics que va tenir més a la vora, o les de molts dels personatges amb qui va tenir tractes. Un cor furtiu és una biografia narrada amb talent i amb una passió encomanadissa. I és encara més. Perquè, alhora que revela els avatars d’una vida pròdiga en vicissituds —les amistats, les complicacions polítiques, les relacions amoroses, l’espionatge i el contraespionatge i tantes i tantes coses—, ens convida a reviure des de dins els moments més crucials de la història de Catalunya, d’Espanya i d’Europa al llarg del segle xx. (veure més informació) (veure cartell)

 

Dia: dilluns 29 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: Editorial Destino (veure web) i La Llar del Llibre (veure web)

Data: 29/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

Suficiència alimentària en temps convulsos

 
A càrrec de Francesc Reguant Fosas, economista i president de l’Observatori d'Economia Agroalimentària

 
La revolta pagesa que a Catalunya i a l'Unió Europea vivim, posa de relleu dues evidències: que el model ecològic pel qual la UE aposta no és suficient per a garantir la producció dels aliments que el conjunt de la ciutadania demanda i que els acords comercials amb països tercers, no es corresponen amb la qualitat que és exigible als aliments que a Europa es produeixen. S'imposa, doncs, repensar el model per adequar l'estructura de la producció agrícola i ramadera (sòl agrícola i forestal i pastures) a la demanda tot minimitzant els efectes que sobre el territori té el disseny de sòl expansiu que del creixement urbà se'n deriva. Si ens centrem en Catalunya, a despit que l'agricultura ha estat des de sempre un sector productiu econòmic i estratègic de gran valor, el cert és que el creixement demogràfic i el disseny de l'ús del territori, fa que a hores d'ara tinguem ja una dependència d’abastiment alimentari que és superior al 50% amb una clara tendència a augmentar. (veure cartell)

Dia: dijous 25 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït



Data: 25/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Pensar el futur


La Fundació Bosch i Cardellach i l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell, per a la gent gran organitzem un cicle de conferències que sota el títol de “Pensar el futur” pretenen respondre, des del pensament crític, a la pregunta de com serà el futur de la nostra societat. (veure cartell)

El cicle tindrà lloc al Casal Pere Quart durant tots els dimecres del mes d’abril, a les 19h. Recomanem assistir-hi amb antelació ja que l'aforament és limitat.
 

Programa:

  • El futur de les humanitats a l’era de la intel·ligència artificial
A càrrec de Josep Ramoneda Molins
Presentat per Carme Forcadell Lluís
Dimecres 3 d’abril a les 19h
 
  • Les guerres som nosaltres
A càrrec de Plàcid Garcia-Planas Marcet
Presentat per Mitzi Kotnik Segalà
Dimecres 10 d’abril a les 19h
 
  • Transformació digital: conseqüències
A càrrec de Genís Roca i Verard
Presentat per Sílvia Bravo Gallart
Dimecres 17 d’abril a les 19h
 
  • Desigualtat social: l’habitatge
A càrrec de Carme Trilla Bellart
Presentada per Montse Llonch Casanovas
Dimecres 24 d’abril a les 19h
 
 
Aquesta activitat vol ser una de les nostres aportacions als actes de la Capital de la Cultura Catalana 2024.


 
Data: 24/04/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 3 Setmanes 
Localització: Casal Pere Quart