Titols i resum a tot arreu

La Fundació Bosch i Cardellach us convida a l'acte:

Nomenament de Membre Bàrbar de l'Any a:
Marc Batlle Santasuana

El qualificatiu de "Bàrbar" és un terme irònic i simpàtic per distingir i reconèixer personalitats sabadellenques singulars, a les quals es vol homenatjar pel seu tarannà benhumorat i bonhomiós. 
Dimecres, 21 de juny de 2023, a les 19.00h i a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach, es farà el nomenament de MARC BATLLE SANTASUANA com a BÀRBAR DE L'ANY, en reconeixement i homenatge a la seva trajectòria. L'acte serà conduït per Anton Carbonell i Antoni Dalmases, membres de la Secció d'Arts i Lletres de la Fundació. (veure invitació).Una mica d'història: 

L'any 2016, la Secció d'Art i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach va iniciar el costum d'homenatjar públicament un conciutadà sabadellenc que mereixi ser distingit per la seva significació especial i singular en el món cultural. La intenció és reconèixer el deute que Sabadell té amb aquells que contribueixen a fer una ciutat i un país més civilitzats, més cultes, més lliures, més racionals i, per tant, feliços.
 
Des del primer homenatge, vam voler, però, que aquest reconeixement sortís una mica del to oficial que acostumen a fer les institucions i, coincidint amb el fet que el primer sabadellenc que vam voler honorar fou Joan Oliver-Pere Quart, vam prendre d'uns versos seus el títol que s'atorga.
 
Pere Quart, amb l'esperit sabadellenc, sorneguer i contrari a les solemnitats tibades, va escriure un poema amb motiu del centenari de Joan Maragall, fill de la sabadellenca Rosa Gorina, que acaba així:
 
          Don Joan, excusi la franquesa;
          però no oblidi
          que vostè i jo venim de Sabadell,
          poble d'estar per casa.
 
          Al capdavall som bàrbars.   

 
I va ser aquest darrer vers el que va inspirar el nom amb què vam decidir reconèixer els sabadellencs que despunten en algun camp de les arts i les lletres, nomenant-los, com deia el poeta, "Bàrbars d'estar per casa".
 
Fins ara, per diversos entrebancs, tot just havíem posat dos noms en aquesta llista de "bàrbars", el del poeta Joan Oliver i el de l'impulsor cultural Robert Ferrer, que enyorem moltíssim.
 
I l'any passat vam fer homenatge al pintor sabadellenc Xavier Oriach, per reconèixer la seva personalíssima i destacada aportació a l'art.
 
Aquest 2023, hem volgut lliurar el títol honorífic al nostre company  Marc Batlle, un home que ha estat i és un activista defensor de la cultura i de la manera de ser sabadellenca, heretada, entre altres, dels nostres ancestres de la Colla de Sabadell. 

Marc Batlle en una entrevista a Ràdio Sabadell (Cedida)


MARC BATLLE SANTASUANA (Sabadell, 1943).

 
Arquitecte amb més de quaranta anys d'ofici. Vocal de la Junta que va obrir el Museu d'Art de Sabadell. Escollit regidor al primer ajuntament democràtic de la ciutat el 1979. Ha estat vicepresident de l'Aula de la Gent Gran de Sabadell i director de la Fundació Bosch i Cardellach del 1994 al 2002 i del 2018 al 2019.
Lector voraç i home de cultura àmplia, que participa en moltes iniciatives ciutadanes, és autor dels llibres Escudella de pagès (Barreja de records d'infantesa) (2011) i Can Copali (Compendi de records i bestieses diverses) (2020), escrits amb la precisió i l'humor agut i fi que el defineixen.


 
Data: 21/06/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres us convida a l'acte:

Homenatge a Feliu Formosa, poeta i dramaturg


Durant l'acte es llegiran les obres de Feliu Formosa "Ah, sí? (poemes del confinat)" i "La cantant barbuda" (realitzada conjuntament amb Joan Casas) i hi intervindran  Joan Casas, Jaume Aulet i el propi homeatjat, ?Feliu Formosa.

Tant l'obra poètica "Ah, sí? (poemes del confinat)" com l'obra teatral "La cantant barbuda" (realitzada amb Joan Casas) són peces singulars de la producció literària de Feliu Formosa. En l'una i en l'altra, hi podem trobar un escriptor que mostra un humor i una ironia que l'acosten a l'admirada Colla de Sabadell. No voldríem desaprofitar l'ocasió per reconèixer i homenatjar l'obra de Feliu Formosa, també pel que fa a aquestes peces que mereixen ser considerades i llegides.

L'acte tindrà lloc el dimecres 14 de juny a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach i compta amb la col·laboració de La Llar del Llibre.


 
Data: 14/06/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Fundació Bosch i Cardellach us convida a la presentació de 

Informe Anual 2022 de la Síndica de Greuges de Sabadell

Eva Abellan


L'acte tindrà lloc a la seu de la Fundació el proper dijous 8 de juny a les 18:30h.
 
Data: 08/06/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la conferència 

Manuel Carrasco i Formiguera


A càrrec de l'historiador Lluís Duran, autor de la biografia dedicada a aquest advocat i polític català.
L'acte tindrà lloc el proper dimarts 6 de juny a les 18:30h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach.


Data: 06/06/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

Les seccions de Territori i Espai Urbà i d’Economia i Ciències Socials convoca el

SEMINARI OBERT
 

Més enllà del Quart Cinturó

Les àrees urbanes de Sabadell i Terrassa, reptes i projectes

 
Descartada una infraestructura de pas que obria la possibilitat d’urbanitzar la part alta de la plana del Vallès, l’acord de pressupostos 2023 ha reobert el debat sobre una ronda dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès amb posicions de nou molt enfrontades.
La Fundació Bosch i Cardellach vol promoure un debat rigorós al respecte en el context de la funció i el desenvolupament territorial de les àrees urbanes de les dues capitals i el marc més general del Vallès i la regió metropolitana de Barcelona.
El debat s’articularà entorn ponències d’autor i acabarà amb una formulació del consens i dissenys entorn els projectes que es presentin, elaborat per part de la Junta de la FBC.
El Seminari tindrà lloc els propers 31 de maig i 1 de juny, de 6 a 9 de la tarda, amb 4 ponències per sessió. Els ponents disposaran de 30 minuts d’exposició i en acabat hi haurà un torn de preguntes i intervencions dels participants i un torn de resposta dels ponents.
El seminari es realitzarà a la seu de la FBC i caldrà inscripció prèvia (telefonant al 93.725.85.64 o a través del correu secretaria@fbc.cat). Si aquesta supera l’aforament de la sala es comunicarà el canvi als inscrits.


PROGRAMA


Dimecres 31 de maig
  • Especialització funcional i posicionament econòmic territorial de les àrees urbanes de Sabadell i Terrassa, a càrrec d’Eduard Jiménez, economista i consultor en polítiques públiques
  • Valoració des de l'ecologia aplicada al territori del hinterland Sabadell-Terrassa, a càrrec de Xavier Mayor, Dr. en Biologia
  • Els projectes de connexió Castellar-Sabadell, a càrrec de Roger Sauquet, Arquitecte i Xavier Ludevid, arquitecte urbanista
  • Anàlisi del desenvolupament de les propostes del PEMV per les àrees urbanes de Sabadell i Terrassa, a càrrec de Ferran Pont, arquitecte
  • La bioregió del Vallès: El cas de la Neosabatassa, a càrrec de Manel Cunill i Llenas, Ambientòleg i Bioregionalista 
Debat moderat per Francesc Camps, Coordinador de la secció de Territori i Espai Urbà de la FBC

Dijous 1 de juny
  • Indicadors de salut i potencials econòmics de Sabadell i Terrassa, en el context de les 20 ciutats de la ciutat gran del 5,3 milions d'habitants, a càrrec de Joaquim Clusa, economista
  • El trànsit al Vallès, a càrrec de Raquel López, enginyera i cap de modelització de mobilitat de mCRIT
  • Projectes de connectivitat sostenible entre Terrassa i Sabadell, a càrrec de Susi Lopez, enginyera industrial i directora de serveis de mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa
  • Un projecte per a dues capitals, a càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista 
Debat moderat per Oriol Mestre, membre de la secció d’Economia i Ciències Socials de la FBC 


 
Data: 31/05/2023
Hora: 18 : 00
Duració: 2 Dies 
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La secció d'Arts i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals us conviden a la presentació del llibre

L'edat d'or de la música. El classicisme vienès

de Miquel Desclot


La presentació del llibre anirà a càrrec de Joan Vives, professor d'història de la música i divulgador musical, i del mateix autor, Miquel Desclot, poeta i traductor.

"L'edat d'or de la música" constitueix una excel·lent introducció al moment de màxima esplendor en la història de la música: el Classicisme vienès. I és també un mitjà per conèixer millor l'obra de músics tan extraordinaris com Haydn, Mozart, Beethoven o Schubert. Amb aquest llibre Miquel Desclot ens mostra la seva faceta d'agut melòman i de profund coneixedor dels llenguatges musicals. 

L'acte tindrà lloc el proper dilluns 29 de maig a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach i compta amb la col·laboració de La Llar del Llibre. 
 
Data: 29/05/2023
Hora: 19 : 00
Duració: -5 Setmanes 
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach