Titols i resum a tot arreu
Entre els dies 4 i 27 d'octubre tindrà lloc a la Fundació Bosch i Cardellach un cicle de conferències per reflexionar al voltant de la gestió de l'aigua al segle XXI, a càrrec d'Antoni Freixes Perich, Doctor en Ciències de la Terra. Organitza: Secció de Ciència i Tecnologia.
Avís: Per motius meteorològics, l'excursió prevista pel dissabte 27 d'octubre, s'aplaçarà pel dissabte 24 de novembre. És imprescindible la inscripció prèvia.


Una ben enfocada gestió de l’aigua és indispensable per aconseguir objectius de sostenibilitat, evitar problemes en la disponibilitat d’aigua potable i assegurar la permanència dels ecosistemes i la seva biodiversitat, fins i tot en les situacions de sequera més adverses. Però sabem que no sempre és així. El pensador Zygmunt Bauman afirmava “que la societat occidental sap que practica una manera de viure insostenible: explotem els recursos del planeta Terra com si en tinguéssim un i mig de planetes i, si ara s’hi uneixen els països emergents (Brasil, Sud‐Àfrica i la Índia) necessitarem cinc planetes; qui trobarà els quatre planetes que falten?”, però, Bauman també deia: “que mai s’ha de perdre l’esperança”.

En aquest cicle sobre l’aigua s’analitzaran els principals problemes de la gestió de l’aigua a nivell planetari i els de Catalunya amb les característiques pròpies que deriven de la seva situació a la conca Mediterrània: avui i en l’immediat futur encara més marcades pels efectes del canvi climàtic; així mateix, es presentaran els resultats de les recerques hidrològiques intensives desenvolupades a la serralada dels Pirineus on existeixen importants reservoris subterranis de gran interès estratègic i, finalment, el programa es tancarà amb una sortida de camp al naixement del riu Bastareny.

A càrrec de:
 

Antoni Freixes Perich

Neix a Sabadell el 5 d’abril de 1954. Batxillerat als Escolapis de Sabadell. Presideix l’Espeleo Club Sabadell (UES). Estudis universitaris i post universitaris: Facultat de Ciències de la Terra (UB), Laboratoire Souterrain Moulis (França, CNRS), Curs Internacional d’Hidrologia Subterrània (UPC), Curs “Kinetics in Geochemical Processes” (UPC). Generalitat de Catalunya (1985-2012): Cap de Servei. Línies en hidrologia subterrània i superficial, i en tecnologia de l’aigua. Impulsa i dirigeix projectes europeus de recerca en hidrologia. Tesi de llicenciatura: “El Carst Experimental de Rellinars” (UB) (1986) i tesi doctoral: “Els aqüífers càrstics dels Pirineus de Catalunya” (UB) (2014). Professor del màster de “Tècnics de l’Aigua” de l’any 1990 al 2000 (UB-UPC-IEA). Director i professor del curs de doctorat: “El carst des d’una perspectiva sistèmica: elements hidrogeològics i geomorfològics” (1988-1992)(UB). Professor a la Universitat Catalana d’Estiu a Prades: “Hidrogeologia i Processos en el Karst” (1987). Professor del curs de doctorat: "Riscos ambientals i gestió del territori" a la Universitat de Girona (Estudi General de Girona) (2001). Organització de congressos i simpòsiums internacionals en hidrologia i riscos naturals (1986, 2001). Organitzador, coordinador i editor de les “I, II, III i IV Jornades tècniques de gestió de sistemes de sanejament (2003, 2005, 2007, 2009)” (ACA) i del Workshop en innovació tecnològica: “Les noves tecnologies en el tractament i la valorització de fangs” (2007) (ACA). Llibres i publicacions especialitzades en hidrologia, geologia ambiental i ciències de la Terra. Actualment coordina i impulsa la proposta: “Kras, Laboratori d’hidrologia” i el cicle d’història de la ciència: “El carst: concepte i coneixement. Història de la recerca del carst a Catalunya. Més enllà de l’origen dels rius Garona i Llobregat”.
 

Programa

 
  • ​Dijous 4 d’octubre a les 18.30 h: La gestió de l’aigua al planeta Terra al segle XXI. Aquesta sessió tindrà lloc a l'Auditori 2 de l'Espai Cultura. 
  • Dijous 18 d’octubre a les 18.30 h: La gestió de l’aigua a Catalunya: els problemes cabdals.
  • Dijous 25 d’octubre a les 18.30 h: Els aqüífers càrstics dels Pirineus de Catalunya: interès estratègic i sostenibilitat.

Excursió 

  • Dissabte 24 de novembre. Excursió als contraforts de la serra del Cadí: naixement del riu Bastareny. Les fonts del Bastareny i l’origen del riu Llobregat. Les aigües subterrànies de la serra del Cadí: laboratori natural de recerca. Descarrega la guia de l'excursió
Punt de sortida: Pàrquing del c/ Creueta (Sabadell) a les 7:45 h. 

Descarregar el programa 

Totes les sessions seran gratuïtes.

Per assistir a l’excursió, cal confirmar assistència a la Fundació Bosch i Cardellach: de dilluns a dijous, de 16 a 21 h i divendres de 9 a 14 h, trucant al 93 725 85 64, o per mail a secretaria@fbc.cat


 
 
 

 

Comparteix

Activitats previstes