Titols i resum a tot arreu
El dijous 5 de juliol, a les 7 de la tarda al Teatre Principal, acte de presentació pública del cicle Sabadell i la Gran Guerra, i presentació del llibre Sub lege pugnamus, de Pompeu Casanovas. 
El proper dijous 5 de juliol, a les 7 de la tarda al Teatre Principal, tindrà lloc l'acte de presentació pública del cicle Sabadell i la Gran Guerra. A continuació, es presentarà l'obra de  Pompeu Casanovas Sub lege pugnamus. De la Gran Guerra a les grans dades amb la intervenció de l’autor. Com a cloenda de l'acte, hi haurà una ponència sobre les cicatrius euorpees, a càrrec de Josep Monserrat, degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i director de la col·lecció Filosofia.

Veure invitació


Pompeu Casanovas
Pompeu Casanovas és Catedràtic de Recerca a La Trobe Univerity i investigador principal del Data to Decisions CRC Project i de diversos projectes a Catalunya, Espanya i Europa (Horitzó 2020).  És també director de Recerca Avançada i Professor de Filosofia i Sociologia del Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona (Facultat de Dret), i fundador i Cap de l'Institut de Dret i Tecnologia de la UAB (IDT-UAB). Des del 2014 és Professor Honorari al Royal Melbourne Institute of Technology.
Ha sigut investigador principal en més de 50 projectes nacionals, europeus i internacionals. Ha publicat més de 10 llibres i més de 200 articles científics en les àrees de filosofia jurídica, sociologia jurídica, història intel·lectual, pragmàtica, Web Semàntica i Intel·ligència Artificial i Dret. Els seu camp d’investigació comprѐn tant la ciber-ceguretat per combatre el crim organitzat, com la resolució de conflictes en línia (ODR) i el crowdsourcing per protegir els drets dels ciutadans i fomentar-ne la participació política.
Actualment és Co-Editor General de Law, Governance and Technology Series (LGTS, Springer Verlag, amb Giovanni Sartor), del Journal of Open Access to Law (JOAL, University of Cornell, amb Ginevra Peruginelli), i del Journal of Catalan Intellectual History (Open de Gruyter, amb Josep Monserrat). És Editor General de Law in Context (Open Access Systems) a La Trobe University. Pertany al Consell Científic de Directors del Doctorat Europeu Erasmus Mundus en Dret, Ciència i Tecnologia (2012-2017) i també al Comitè de Direcció de JURIX (Amsterdam).

 
Sobre l'obra Sub lege pugnamus. De la Gran Guerra a les grans dades.
En aquestes pàgines, l’autor repassa la teoria de l’estat i del dret en el context de les dues guerres mundials, i descriu la interpretació de la violència i les relacions socials pròpia del període d’entreguerres. Planteja a continuació el canvi cultural i polític que ha comportat el segle XXI: l’Internet de les coses i el web de les dades necessiten la construcció d’un nou espai públic per protegir els drets dels ciutadans. N’hi ha prou amb els conceptes de les teories del segle XX per explicar aquest nou escenari? O cal més aviat una teoria de la democràcia que sigui capaç de comprendre i regular l’anomenat «metasistema de la identitat» a la xarxa? Sub lege pugnamus formula aquestes preguntes i les vincula amb els problemes que van donar lloc a les concepcions clàssiques. La proposta és elaborar un sistema teòric que permeti la regulació so­cial, ètica i jurídica de dades i metadades tenint en compte els llenguatges computacionals que les expressen.


Josep Monserrat
Josep Monserrat-Molas és catedràtic de filosofia i degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Dirigeix el grup de recerca Eidos. Platonisme i Modernitat i la col·lecció filosofia a les Edicions UB. Recentment ha publicat la traducció de Yves Charles Zarka, Refundar el cosmopolitisme (Barcelona: Edicions UB, 2015), Leo Strauss, Philosopher: European Vistas (New York, SUNY Press, 2016), Thomas Hobbes: la fundació de l’estat modern (Barcelona: Gedisa, 2018), i l’edició crítica llatina del De Homine de Thomas Hobbes (París: Vrin, 2018).
 

 

Comparteix

Activitats previstes