Titols i resum a tot arreu
El dimecres 22 tindrà lloc la presentació del llibre editat per Fundació Ars:  Tres capbreus del Vallès Occidental, de Joan Antoni Ferran.

 


L'acte comptarà amb la intervenció de Manuel Costa, editor, Mercè Renom, historiadora, Pere Roca, historiador i l'autor Joan Antoni Ferran.


Els capbreus mostren l'evolució de la relació jurídica en l'ús de la terra entre els segles XVII i XIX, des dels pagesos de mas, sobretot dels de Matadepera, i també dels pagesos de vila, la majoria menestrals i professionals sabadellencs que cultiven un hort a l'Horta Vella del Ripoll.
També permeten observar la formació dels nuclis urbans de Castellar del Vallès i Sant Vicenç de Jonqueres, típics del XVIII, els quals ja no es formen a l'entorn de la sagrera parroquial, com els nuclis medievals, sinó als costats d'una carretera. 
Tot, mostrat a través de les confessions notarials dels emfiteutes, on reconeixen les rendes als seus censualistes: el Noviciat benedictí de la província eclesiàstica Tarraconenese i el Cesaraugustana, com a successor de l'antic monestir de Sant Llorenç del Munt, i el Priorat i Sagristia Major del monestir de Sant Cugat del Vallès.
Les transcripcions estan precedides d'un interessant pròleg de Pere Roca i Fabregat, historiador i especialista en història de l'economia agrària, un regest que ordena i sintetitza les dades del béns confessats, i seguides d'índexs antroponímics i toponímics, així com un petit glossari de termes, a fi d'evitar un excés de notes a peu de pàgina.


Joan Antoni Ferran i Sol
Va néixer a Sabadell l'any 1946. Ha estat administrador de finques durant tota la seva vida professional, com a continuador de l'activitat del seu pare, Joan Ferran Martí. Tot i no tenir formació acadèmica en el ram de la Història, per a aquest treball ha demanat consell, sempre que l'hi ha calgut, a historiadors qualificats, a fi de defugir aquelles horroroses historiografies que procuren fer encaixar els fets històrics en un paradigma ideològic preestablert, o que jutgen fets antics amb pressuspòsits contemporanis.
 

 

 

Comparteix

Activitats previstes