Titols i resum a tot arreu

Pensar el futur


La Fundació Bosch i Cardellach i l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell, per a la gent gran organitzem un cicle de conferències que sota el títol de “Pensar el futur” pretenen respondre, des del pensament crític, a la pregunta de com serà el futur de la nostra societat. (veure cartell)

El cicle tindrà lloc al Casal Pere Quart durant tots els dimecres del mes d’abril, a les 19h. Recomanem assistir-hi amb antelació ja que l'aforament és limitat.
 

Programa:

  • El futur de les humanitats a l’era de la intel·ligència artificial
A càrrec de Josep Ramoneda Molins
Presentat per Carme Forcadell Lluís
Dimecres 3 d’abril a les 19h
 
  • Les guerres som nosaltres
A càrrec de Plàcid Garcia-Planas Marcet
Presentat per Mitzi Kotnik Segalà
Dimecres 10 d’abril a les 19h
 
  • Transformació digital: conseqüències
A càrrec de Genís Roca i Verard
Presentat per Sílvia Bravo Gallart
Dimecres 17 d’abril a les 19h
 
  • Desigualtat social: l’habitatge
A càrrec de Carme Trilla Bellart
Presentada per Montse Llonch Casanovas
Dimecres 24 d’abril a les 19h
 
 
Aquesta activitat vol ser una de les nostres aportacions als actes de la Capital de la Cultura Catalana 2024.


 
Data: 24/04/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 3 Setmanes 
Localització: Casal Pere Quart

La Secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

Suficiència alimentària en temps convulsos

 
A càrrec de Francesc Reguant Fosas, economista i president de l’Observatori d'Economia Agroalimentària

 
La revolta pagesa que a Catalunya i a l'Unió Europea vivim, posa de relleu dues evidències: que el model ecològic pel qual la UE aposta no és suficient per a garantir la producció dels aliments que el conjunt de la ciutadania demanda i que els acords comercials amb països tercers, no es corresponen amb la qualitat que és exigible als aliments que a Europa es produeixen. S'imposa, doncs, repensar el model per adequar l'estructura de la producció agrícola i ramadera (sòl agrícola i forestal i pastures) a la demanda tot minimitzant els efectes que sobre el territori té el disseny de sòl expansiu que del creixement urbà se'n deriva. Si ens centrem en Catalunya, a despit que l'agricultura ha estat des de sempre un sector productiu econòmic i estratègic de gran valor, el cert és que el creixement demogràfic i el disseny de l'ús del territori, fa que a hores d'ara tinguem ja una dependència d’abastiment alimentari que és superior al 50% amb una clara tendència a augmentar. (veure cartell)

Dia: dijous 25 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït



Data: 25/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre:


Un cor furtiu. Vida de Josep Pla

 

A càrrec de Xavier Pla, autor i professor de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat de Girona, on dirigeix la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme. Presenta Anton Carbonell, coordinador de la Secció d'Arts i Lletres 

Josep Pla no va ser únicament el més gran prosista català modern; també va ser, de vegades sense voler i de vegades provocant-ho, l’escriptor més polèmic. La seva llegenda ha estat sempre envoltada d’unes ombres que ningú, fins ara, no ha estat capaç de dissipar. L’esperadíssima biografia de Xavier Pla per fi ho aconsegueix. L’examen d’una quantitat ingent de documents i testimonis, molts d’ells inèdits, permet aclarir els aspectes més obscurs de la vida de Pla i donar-ne a conèixer episodis completament ignorats o tot just entrevistos.

Resseguint un per un, i de cap a cap, molts dels fils que es trenen en la llarga vida de Pla, Un cor furtiu ens presenta vívidament, en tota la seva complexitat, el jove que des de ben aviat no sabia entendre la vida sense una ploma als dits, el reporter internacional que als anys vint va irrompre com a escriptor amb un èxit inusitat, el periodista polític que es va posar al servei de la Lliga, el militant antirepublicà que va ser obertament profranquista fins al final de la Guerra Civil, l’home desenganyat que a l’inici de la llarga postguerra es va instal·lar al seu país petit i va fer més que ningú per recuperar la massa de lectors en català, l’autor que va bregar dècades i dècades per culminar la seva obra completa, i també el vell sorneguer i una mica repatani que no amagava del tot les seves fantasies persistents.

Un cor furtiu és el millor retrat imaginable de Pla: el més complet i el més incisiu, el més minuciós i el més fascinant. Hi sentim la seva veu, però també les dels seus pares i germans, les d’Adi i Aurora i les altres dones que el van estimar, les dels amics que va tenir més a la vora, o les de molts dels personatges amb qui va tenir tractes. Un cor furtiu és una biografia narrada amb talent i amb una passió encomanadissa. I és encara més. Perquè, alhora que revela els avatars d’una vida pròdiga en vicissituds —les amistats, les complicacions polítiques, les relacions amoroses, l’espionatge i el contraespionatge i tantes i tantes coses—, ens convida a reviure des de dins els moments més crucials de la història de Catalunya, d’Espanya i d’Europa al llarg del segle xx. (veure més informació) (veure cartell)

 

Dia: dilluns 29 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: Editorial Destino (veure web) i La Llar del Llibre (veure web)

Data: 29/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza el cicle

 

Doncs, mira, anem amb la Colla de Sabadell

 
Aprofitant el 125è aniversari del naixement de Joan Oliver i de Francesc Trabal, així com el 120è anoversari del d'Armand Obiols, la Secció d'Arts i Lletres ha volgut elaborar un cicle on a través de diferents conferències aprofundirem en la vida i obra dels membres de l'anomenada Colla de Sabadell.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. El seu lema: “Estem voltats de pocavergonyes”. Al costat de la pràctica d’un humor provocatiu, descordat i crític, sobretot en les pàgines del "Diari de Sabadell", la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada (1924).
 



Programa:

  • La ciutat dels poetes o la prehistòria del Grup de Sabadell
A càrrec de Marc Comadran
Dijous 2 de maig a les 19h
Es proposa una anàlisi dels orígens del Grup de Sabadell, incidint en el tipus de relació que els seus principals impulsors, Francesc Trabal, Joan Oliver i, especialment, Armand Obiols, estableixen amb d'altres escriptors i colles en els primers anys decisius, sobretot en el període entre 1918 i 1925, quan l'evolució del Grup de Sabadell és més remarcable en relació amb la tradició local.
 
  • Francesc Trabal, l'home que es va perdre
A càrrec de Maria Campillo
Dijous 9 de maig a les 19h
Novel·lista, periodista i activista cultural. Amb uns articles, plens d’un humor propi, festiu i crític, al "Diari de Sabadell", aconseguirà anomenada, amb el seu nom real o amb el pseudònim Senyor Banyeta. Té un veritable impacte el seu llibre "L’any que ve" (1925), que recull un conjunt d’acudits il·lustrats per ell mateix i per gairebé la totalitat dels membres de la Colla. Alhora, és el factòtum i animador principal de l’Associació de Música. Assaja la incorporació de l’humor, d’un peculiar punt de vista i de tècniques narratives originals a una sèrie de novel·les seves, com "L'home que es va perdre" i "Vals", que han esdevingut canòniques de la literatura catalana del segle XX. Durant la guerra, forma part activa de l'Agrupació d'Escriptors Catalans i participa en l'organització del Servei de Biblioteques al Front. Finalment, optarà per l'exili a Xile, on restarà fins a la mort.
 
  • Armand Obiols i la literatura
A càrrec de Mercè Ibarz
Dijous 23 de maig a les 19h
Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat i Esteve, és un dels membres més preparats intel·lectualment de la Colla. Ben aviat, el 1919, publica els primers poemes. I és encara molt jove quan esdevé corresponsal de "La Veu de Catalunya" i escriu cròniques que signa com a White. De seguida, excel·leix en la crítica literària més rigorosa i implacable. Té la voluntat de construir una cultura catalana moderna amb una literatura “normal”, equiparable a l’europea. La contundència, la ironia i el to punxant dels seus articles li crea molts enemics. L’any 1928 enceta la secció “Buirac”, a les pàgines de "La Nau", que el convertiran en una veu crítica, aguda i autoritzada. Arribada l’època republicana, intervé en el periodisme polític i escriu editorials lúcids, d’una actualitat sorprenent. L'any 1938 serà cap de redacció d’una etapa brillant de la "Revista de Catalunya" i no deixa d’implicar-se en l’Agrupació d’Escriptors. Exiliat a França, viurà l’ocupació nazi. A partir de 1951 fins a la mort farà de traductor d'organismes internacionals a París, Ginebra i Viena.
 
  • Joan Oliver, escriptor exigent, intel·lectual compromès
A càrrec d'Anton Carbonell
Dimecres 29 de maig a les 19h
Joan Oliver participa plenament en les activitats de la Colla, però també s’interessa per la política cultural. En els anys de la Colla creix com a narrador i dramaturg i, sobretot, com a poeta. Al llarg dels anys trenta consolida una obra poètica personal, per a la qual adopta el pseudònim Pere Quart, i enforteix el seu projecte teatral. Durant la guerra manté una posició activa en la lluita contra el feixisme i a favor de la supervivència de Catalunya, que s’expressa en el teatre i en la reivindicació d’una poesia de combat. Retornat a Catalunya el 1948 de l’exili a Xile, participa en la resistència cultural sota la dictadura i en l’activisme antifranquista. La seva poesia esdevé molt crítica amb la realitat social i política del país i es converteix en un dels poetes més destacats del segle XX.



Dies: dijous 2, 9, 23 i dimecres 29 de maig
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 02/05/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach